Jídlo je jedním z nejdůležitějších zdrojů naší energie. Ne nadarmo se říká: jste to, co jíte. Nejde ale jen o to CO jíme, ale také o to JAK jíme. Říkáme tomu kultura stolování. Z dětství si pamatuji, že když jsem se chtěl rychle najíst, abych mohl pak něco dělat, rodiče i prarodiče mi vždy říkali: „Dej si to na talíř a sedni si k tomu.“ Samozřejmě v té době neměli ani potuchu o tom, že existuje něco jako Feng Ren Shui a přesto se často touto moudrostí řídili. I to je důkaz toho, že Feng Ren Shui není nic „vymyšleného“, ale že je to moudrost pro kvalitní život.

Moderní doba nám však kulturu stolování značně snížila a tím nám ničí i kvalitu života. Mnoho lidí tak často jí a pije ve spěchu, při chůzi odněkud někam (často v rychlém tempu) a z různých druhů plastů. Dokonce se to stalo módním trendem. Tento trend přichází často z Ameriky, která bohužel nemá žádné kulturní zázemí díky své velmi krátké historii. Bohužel se tak nacházíme v situaci, kdy nám kulturu (i stolování) „diktuje“ země, která má kulturu nejméně zakořeněnou. Takže jíst z plastu se stalo jen módou, která ale nemá žádné kulturní kořeny, tedy nám nedává žádnou energii.

Každý den tak vidíte mnoho lidí, jak si „vychutnávají“ své hamburgery, pizzy, bagety atd. z plastových obalů. Pijí své latté, cappuccino, či espresso z plastových kelímků, hrdě si je nesou v jedné ruce, zatímco na druhé ruce jim visí drahá kabelka od drahých značek. A nejlepší paradox je v tom, že za tu levnou „hnědou“ břečku v laciném plastovém kelímku zaplatí i více než dvakrát tolik než za dobrou kávu v hezké kavárně v příjemném prostředí s obsluhou atd. a to vše je v ceně této kávy. Takže si koupí za vyšší cenu horší nápoj, v nejhorším balení, bez obsluhy a ještě u toho běží někam pryč, takže si „nekoupí“ ani to hezké prostředí. Jen když se na to podíváte „ekonomicky“, tak je to obrovský nesmysl (tolik peněz za téměř žádnou muziku 😊).

Když pomineme, že tato kultura konzumace je opravdu na nejnižší úrovni (jako když přijdete ve vytahaném svetru do vídeňské Opery), a že nám kultura nic neříká a že prostě plastový kelímek nelze srovnat s krásným porcelánem či sklem, musíme mít na mysli alespoň naše zdraví. Nemusíte být experti na chemii, aby vám došlo, že když plast zahřejete, tak se z něj něco bude určitě uvolňovat. A protože v tom plastu máte své jídlo či nápoj, bude se to uvolňovat přímo do toho, co právě konzumujete. Mňamka, že? 😊
Nechci spekulovat o spojení tohoto typu stravování a obrovského nárůstu fatálních nemocí, které se projevují již u velmi mladých lidí. Ale je jasné, že životní styl dnešní doby, kam patří i přemíra konzumace z plastů, je příčinou těchto nemocí. A protože tímto stylem žijí nejvíce mladí lidé (protože je to trend, móda, rodiče je nechají, či dokonce je v tom podporují – proč by přeci nevzali děti někam do fast foodu), jsou tyto nemoci u mladých lidí na alarmujícím vzestupu.
Takže pochutnávání si na jídle v různých „fast foodech“ dramaticky snížil kvalitu našeho života i zdraví. Jíst z plastového tácku, z plastového talíře, s plastovým příborem a pít z plastových kelímků s plastovými brčky je opravdu velmi nebezpečné. O to víc, že mnozí si při tom ještě připadají „cool“ a jak jsou „in“. Být ale „in“ s plastovým kelímkem oproti pochutnávání si na kávě z kvalitního porcelánu je trošku na hlavu. Někteří mohou namítnout, že pijí kávu z papírových kelímků, že plast nepoužívají. Již jako malé dítě jsem věděl, že pokud namočím papír, tak určitě vodu neudrží. Takže i když může být papír základní surovinou při výrobě těchto kelímků, jsou v něm další příměsi, díky kterým se papír nepromočí. A i tato příměs se vám pak uvolňuje do toho, co pijete. Takže opět chemie.

Pokud chcete mít kvalitní život, mít kvalitní zdraví, musíte mít také kvalitní zdroje energie. Musíte jíst kvalitní jídlo. Ale nejde jen o to CO, ale stejně důležité i JAK. A vězte, že být „cool“ s plastovým kelímkem s nic moc kávou za 80 Kč a běžet s ní na metro není „cool“, ale spíš hloupost. Pokud můžete, zajděte si raději na kávu do příjemného prostředí, vychutnejte si ji z kvalitního a hezkého porcelánu a užijte si nejen kávu samotnou, ale celou tu příjemnou chvilku.
nový happyweek na listopad zde:
Nastavte si správně všechny oblasti svého života na listopad. Nový HAPPYWEEK si můžete stáhnout zde:

SEMINÁŘ ROK 2020 A NOVÉ 12-TI LETÍ – pozor:další termín v lednu
Pro velký zájem připravujeme další termíny na 11. – 12. ledna 2020. Přihlaste se co nejdříve, abychom vám mohli rezervovat místo a zaslat podklady k semináři. Těšíme se na vás. Vše o semináři zde: